Tips och råd • Här har vi samlat vanliga frågor, vilket ofta förkortas FAQ på engelska, som rör renovering, underhåll och byggnadsvård.
Fasad
Hur vet jag om fasaden behöver renoveras?
Det finns inget självklart svar på exakt när en fasad behöver renoveras, däremot kan du titta efter tecken på att det börjar bli dags. Finns det sprickor i fasaden, mörka fläckar eller vita utfällningar? Ser du rost eller lossnar det bitar av betong eller tegel? Då är det hög tid att ta kontakt med en expert som kan inspektera problemen och avgöra om det är något som behöver renoveras nu, eller om det går att vänta ett par år.
Läs mer om vilka tecken du kan leta efter, och hör av dig till oss om du vill ha en kostnadsfri koll av fasaden.
Vad kostar en fasadrenovering?
Det avgörs av vilka delar av fasaden som ska renoveras, vilket skick fasaden är och vilka problemområden som finns. Ska tak och balkonger också renoveras innebär det ett större jobb, och en större kostnad. Samtidigt kan man spara en slant genom att ta alla renoveringar på samma gång eftersom man då bara behöver ta kostnader för exempelvis byggnadsställningar vid ett tillfälle. En bra start är att låta en person med expertkunskap inspektera fasaden och bedöma vad som behöver åtgärdas. Vi kan hjälpa dig, hör av dig till Fasadkollen.
Vill du läsa mer om skillnaderna mellan puts‑, trä- och tegelfasader? Klicka här.
Går det att ta fram och återställa originalfasaden?
Absolut! Hur stort jobb det blir beror mycket på viket skick originalfasaden är i. Har den bara packats in i tilläggsisolering, men lämnats orörd i övrigt? Hur har ornamentik, formsten, listverk och stuckatur påverkats? I vårt gjuteri kan vi återställa alla detaljer till originalskick! Det är en en hantverk vi tar på största allvar och är vanligt förekommande i våra projekt. Många gamla fasader behöver få sina utsmyckningar restaurerade.
Går det att rusta upp ornamentik och detaljer på fasaden?
Javisst. Vi plockar varsamt ner ornamentiken, skapar nya formar efter originalen och gjuter nya delar och återställer utsmyckningen på fasaden. Det kan vara maskaroner, pilastrar, listverk till hela balkongräcken som ska gjutas. Du kan läsa mer om vårt gjuteri här, och här är exempel på ormanetrika fasader vi restaurerat.
Kan jag vara byggherre i min bostadsrättsförening vid en fasadrenovering?
Ja, det går bra, men det är viktigt att du passar i rollen. Det är viktigt att byggherren har kunskap om fasadrenoveringar, det är en person vi som byggfirma kan bolla med. Det kan vara bra att anlita en person utifrån som har erfarenhet från tidigare renoveringar och som gjort liknande projekt förr. Det sparar tid (och därmed ofta pengar) och byggherren kan vara länken mellan byggfirman och bostadsrättsföreningen.
Byggherren bör inte komma från själva byggfirman, men vi har rekommendera erfarna byggherrar vi har arbetat med tidigare och där arbetet fungerat väldigt bra.
Vad är skillnaden på underhåll och renovering?
Underhåll är lättare arbete du oftast kan genomföra på egen hand. Att tvätta och måla fasaden är exempel på underhåll, men om du bor i en stor flerfamiljsfastighet kan det såklart vara skönt och smidigt att anlita någon. Underhåll kan vara att reparera småskador, hålla rännor och stuprör rena, se till att vatten kan rinna undan eller kanske kitta om ett fönster. Underhåll sköts löpande, lite arbete varje år.
Renovering är ofta mer avancerade arbeten som utförs ofta. En fasadrenovering görs med många decennier emellan, det kan rent utav kan gå 100 år. Om materialet har förutsättningar att klara sig så länge och om underhållet sköts ordentligt vill säga.
Jag har sett sprickor i föreningens putsade fasad vad gör jag nu?
Sprickor i fasaden är ett ålderstecken, men det måste inte innebära att problemen är akuta och att det krävs en stor renovering. Det kan räcka med små åtgärder. Allt beror på hur sprickan ser ut, var på fasaden den sitter och skicket på fasaden i övrigt. Hör av dig till en person med expertkunskap som kan titta närmare på problemet, så får du reda på vilka åtgärder som behövs. Vi kan hjälpa dig med bedömningen. Hör av dig till oss här.
Tegelstenen sitter löst ovanför mitt fönster vad ska jag göra?
Att stenarna som sitter ovanför fönster eller i valv börjar bukta eller sitter lösa är en ganska vanligt ålderstecken på tegel- och stenfasader. Områdena kan behöva stärkas upp eller fogas om. Eventuellt finns det fler områden på fasaden som kan behöva ses över. Säg till fastighetsägaren eller styrelsen i din BRF. VI kan hjälpa till att bedöma skadorna, vår tjänst Fasadkollen är kostnadsfri och vi kommer ut till er. Hör av er till oss här.
Tak
Går det att reparera takrosetter och stuckatur?
Javisst. Vi använder samma teknik för takrosetter och stuckatur inomhus som vi gör för ornament på utsidan av fasaden. Vi plockar varsamt ner utsmyckningen, skapar en form efter originalet och gjuter en ny version i vårt egna gjuteri. Är ornamentet i fråga bara lite skadat kan vi laga upp det på plats.
Läs mer om vårt gjuteri!
Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!
[et_social_share]