Peter Tiedemann

Peter jobbar som murare på Tobiasons egna gjuteri. Peter började jobba som betongarbetare under slutet av 70-talet och var då bland annat med och byggde Landvetters flygfält. Han har jobbat på Tobiason i 19 år.

31 januari 2020 •

– En dag för oss kan börja med att ta bort färg från en nedmonterad stuckatur. Vi skrapar och lagar den, och återskapar delar som är trasiga eller har försvunnit, berättar Anna.

Stuckaturen är oftast nedmonterad av någon av Annas och Peters kollegor och kommer från ett bygge där delar behöver lagas och restaureras. Kollegorna vet vilka bitar de ska ta med för att gjuteriet ska kunna renovera eller återskapa delar.

– Vi gör restaureringarna så bra de kan bli, så nära ursprunget som möjligt. Om detaljer behöver ruffas till för att inte se finare eller nyare ut än det som sitter intill gör vi det på plats i taket och inte i gjutformen. Eller så gör målarna det. Alla formar sparas nämligen för att kunna göra nya delar till samma hus vid ett senare tillfälle, fortsätter Anna.

Just nu arbetar Peter och Anna med stuckaturer till ett sekelskifteshus på Olivedalsgatan.

– När vi gör gipsstuckaturer börjar vi dagen med att riva formar från gårdagen och gjuta nya detaljer, berättar Peter. Vi tar med gjutet material till bygget och sätter upp, åker tillbaka till förrådet och river formar och gjuter nytt.

Peter och Anna blir ofta inblandade i restaureringsarbeten efter hussvamp eller fuktskador. Eller så har man satt upp eller tagit ner mellanväggar och behöver återskapa stuckaturer och ornament.

– Vi har varit på ett ställe där det var fina arbeten i ett välvt tak, berättar Peter. Då fick allt gipsarbete göras på plats. Det var tidskrävande och utmanande, men roligt.

Som alla Tobiasons murare gör de också fasadarbeten. Det kan vara valv kring fönster eller andra detaljer och utsmyckningar. Vissa fasader har många små detaljer och ornament, andra har hela djurmotiv eller människor, ansikten och huvuden som ser naturtrogna ut eller är hämtade från sagor. Sådana arbeten måste ofta göras på plats.

– Ju mindre och pilligare desto roligare är det, säger Peter. Och förarbetena, att vara med redan från början och sedan färdigställa.

– Det är kul att vara ute på byggena och träffa folk, ofta möter man helt nya ansikten, säger Anna.

Peter har byggt en vattentät radio i en låda, med ett mc-batteri och marinhögtalare. Anna står inte ut med pratradio, men får lyssna på Peters musikanekdoter hela dagarna.

– Det bästa med att jobba här är att jobba med Peter, vi har liknande humor och kompletterar varandra, säger Anna.

Peter lyfter fram friheten, att man litar på att de gör sitt bästa och får tid att göra ett bra jobb.

– Vi får fin uppskattning för våra jobb, och det är roligt att jobba med Anna. Jag har haft många lärlingar, men hon har varit bäst. Vi är inte ense om något, vi argumenterar hela tiden, skrattar Peter.

Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!

[et_social_share]