Balkongdetalj, Aschebergsgatan

Tvätta föreningens fasad

En tvättad fasad är ren och snygg, missfärgningar och påväxter försvinner och det syns att fastighetsägarna tar hand om fasaden. Det är ett underhåll som dessutom gör att du håller koll på fasadens skick, och hjälper till att hitta skador i tid.

7 juli 2020 •

En fasad behöver tas om hand för att hålla så länge som möjligt. Ett underhåll som behöver göras är att tvätta fasaden. Beroende på läget som påverkar det naturliga slitaget på fastigheten, och vad fasaden är gjord av kan underhållsbehovet se olika ut. En fasad en bit utanför stan behöver inte tvättas så ofta, men inne i stan är vartannat år ett bra riktmärke. I stadsmiljö blir det mer smuts och avgaser som ger föroreningar och påverkar fägen på fasaden

Det lönar sig att tvätta fasaden

En fasad bör tvättas för att hållas ren och fin, det är enkelt att se vilka fasader som är tvättade och vilka som inte är det – åtminstone i innerstaden. När man tvättar en fasad får man dessutom tillfälle att titta närmare på husets ytskikt. Hur mår fasaden egentligen? Finns det sprickor eller andra skador? Är fogen mellan tegelstenarna porös, finns det hål i putsen? Det är viktigt och bra att upptäcka problemen i tid, då kan man åtgärda dem innan de blir stora och kostsamma.

Alla skador är inte farliga

Även om skador upptäck på fasaden betyder inte det att de måste lagas med en gång. Material spricker på olika sätt med tiden, det är inget konstigt. Men det är svårt att säga vilka sprickor som är skadliga och vilka som inte är det. Om ni upptäcker skador på er fasad bör en person med expertis inom orådet komma och inspektera skadan Beroende på hur den ser ut, varför den uppkommit, var den är placerad och så vidare kan en expert säga om det är det en farlig skada, eller om den går att  lämna i tio år. Alla skador är inte farliga, men det krävs en bedömning från fall till fall för att kunna avgöra det.

Kan man tvätta fasaden själv?

Det går absolut att tvätta en fasad på egen hand, men gör det på ett tryggt sätt och tänk på att arbeta säkert om ni är på hög höjd. Även en vanlig stege bör säkras, och verktygens om används bör anpassas så att ni inte utsätter er för fara. Tänk på att inte använda redskap och verktyg som kan skada fasaden. En högtryckstvätt kan till exempel vara för stark för en träfasad och göra mer skada än nytta.

Tvättmedel för fasaden

Det finns olika medel som är till för fasadtvätt, och när man kollar runt på internet finns det många som rekommenderar vanligt diskmedel. Det är billigare och har i tester visat sig ge ett lika rent resultat. Kritiker påpekar dock att diskmedel inte gör rent på djupet, och att det inte biter på mikroorganismer som sitter längre in i materialet. När fasaden tvättas ska allt vatten samlas upp och renas innan det släpps ut i avloppet. Att samla upp vattnet vid en fasadtvätt kan vara utmanande eftersom det är stora ytor som som tvättas. Det är samma sak om när man tvättar bilen, det får inte rinna ut hur som helst i naturen och det vanliga avloppet.

Ta hjälp av oss med fasadtvätten

Vi tvättar ofta fasader, framförallt i samband med att vi gör andra arbeten. Till exempel tvättar vi alltid tegelväggar efter reparation för att få bort spill och rester, och göra slutresultatet så snyggt som möjligt. Putsväggar tvättas också efter att de blivit lagade, men innan målning för att få färgen att fästa.

Vill ni ha hjälp att avgöra om skadorna på er fasad är akuta, eller kan vänta några år? Hör av er till oss! Med vår tjänst Fasadkollen kommer vi kostnadsfritt ut till er.

Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!

[et_social_share]