Fasadkollen

Gratis inventering av din bostadsrättsförenings fasader

Boka nu

Fasadkollen är en kostnadsfri tjänst för bostadsrättsföreningar i Göteborg med omnejd.

Vi synar av fasaden, balkonger, fönster, sockel, tak, avvattning och utsmyckning. Allt dokumenteras i en rapport som du får efteråt. Skulle något inte se bra ut, så lämnar vi förslag på hur det kan åtgärdas.

Boka nu

balkong underifrån

Vi på O.A. Tobiason har i mer än hundra år hjälpt fastighetsägare i Göteborgsområdet att renovera det yttre på sina fastigheter. Det har givit oss ovärderlig erfarenhet av alla tänkbara fasadtyper. Vi vet vilka de tidiga varningstecknen är och var de finns.

Med vår kompetens hjälper vi dig att upptäcka felen i tid. Vi kallar tjänsten Fasadkollen.

Boka nu

Boka gratis fasadkoll

Fyll i kontaktformuläret nedan så kontaktar vi dig för att boka in ett besök.

  Vi hjälper dig få koll på fasaden

  Det kan vara svårt att veta i vilket skick fasaden på bostadsrättsföreningen eller fastigheten är i. Är det dags för en fasadrenovering – eller kan ni tryggt avvakta i 10 år? Fasader är vårt specialområde, och kan hjälpa dig att inventera och syna din fasad. Att upptäcka problem i tid är det bästa sättet att förutse och förebygga stora kostnader.

  Bortsett från det naturliga slitaget som alla fastigheter får med tiden, kan många olika sorters skador uppstå. För att kunna avgöra ifall det är akuta problem, eller en liten skada som kan lagas, krävs expertis. En spricka kan dölja djupare problem, men det är svårt för en lekman att avgöra. Därför finns vår kostnadsfria tjänst Fasadkollen.

  Vi kommer till er

  Vi kommer ut till din fastighet eller bostadsrättsförening i Göteborg med omnejd, och synar av och inspekterar fasaden, fönster, och balkonger. Vi kan säga vilket skick bjälklaget är i och vid behov granskar vi även taket. Vår byggfirma O.A. Tobiason har mer än 100 år i branschen, och fasadrenoveringar är vårt expertområde. Vi är specialiserade på att restaurera kulturbyggnader, men med vår bredd och duktiga hantverkare är vi lika trygga med att rätta till 90-talsfastigheter och miljonprogram som ornamentrika stenhus från 1800-talet. Vi har gedigen kunskap om fastigheter, byggteknik och byggnadsvård. Därför vet vi vad vi ska titta efter när vi inspekterar en fasad - oavsett vilket byggår och stil den har.

  Vad ingår i Fasadkollen?

  När vi har kommit till din fastigheter eller BRF och kontrollerat fasaden, inklusive alla detaljer så gör vi en bedömning. Med kunskap och erfarenhet i ryggen ger våra experter dig ett utlåtande efter en okulär genomgång. Om det finns problem som behöver åtgärda ger vi dig en åtgärdsplan. Kanske gäller det att komma igång så snart som möjligt med viss renovering, eller så är det bara balkongerna som behöver renoveras inom 5 år. Förhoppningsvis kommer ni eller styrelsen i bostadsrättsföreningen att vända sig till oss när det väl finns behov av renovering. Om ni gör det har vi redan fått ett försprång eftersom vi har god inblick i fastigheten.

  Vad kollar vi?

  Olika fastigheter har olika svagheter, beroende på när de var uppförda och vilken byggnadsstil de har. Så om vi bara har byggnadsår och fastighetstyp vet vi oftast innan vad vi ska titta efter. Vi tittar närmare på faktiska skador i fasaden, avgör hur djupt de går, ser över det naturliga slitaget, det generella skicket och går närmare på de områden där vi av erfarenhet vet att det ofta kan dyka upp problem på just din fasadtyp.

  Fasad

  Vad är en fasad egentligen? Det är hela ytterskiktet av huset, själva utsidan. Om en vägg sitter ihop med nästa fastighet, som i ett radhus, är det inte en fasad. Den måste vara synlig utifrån. En fasad sträcker sig från grunden, upp till takfoten och kan bestå av olika material. De de vanligaste som vi renoverar är av tegel, sten, puts eller trä. Alla material är känsliga där fasaden är bruten. Det betyder att problem och skador ofta uppstår där två olika material möts. Till exempel där ett stuprör är fäst, en ventil sitter eller där fasaden bryts av ett fönster.

  Tak

  Taket utsätts för stora påfrestningar och ska stå emot enorma påfrestningar. Precis som fasader har tak en lång livslängd, men hur lång den är beror på material. Alla material behöver underhållas och så småningom är det dags att byta tak. När vi lägger om tak planerar vi det noggrant för att göra arbetet så smidigt som möjligt och inte påverka de boende mer än nödvändigt. När vi bytte tak på till exempel Birkagatan kunde de boende i vindsvåningarna bo kvar i sina lägenheter under tiden som vi la om taket och bytte plåtdetaljer.

  Bjälklag

  Bjälklagen bär hela fastigheten håller den uppe och måste vara i gott skick. Rötskador och svampangrepp kan vara både lokala eller omfattande. Vi på O.A. Tobiason är vana vid att renovera på ett grundligt sätt som inte skadar fastighetens originalutseenede eller konstruktion. Långsiktighet och byggnadsvård är en självklarhet för oss.

  Fönster

  Mycket av fastighetens utseende avgörs av vilken sorts fönster som sitter i fasaden. Äldre fönster är ofta gjorda med bågar av trä i riktigt fin kvalitet. Lite flagad färg betyder inte att själva trät är i dåligt skick. Det går ofta att renovera äldre fönster och bibehålla originalutseendet på fasaden. Tillsammans med vårt systerföretag Kålltorps Glasmästeri ska vi tillverka nya delar till de fönster som är skadade, men även göra helt nya fönster i den stil som passar fastigheten. Vi kan även sätta in extra glas i befintliga fönster för att förbättra energivärdet och dämpa bullernivån. På så sätt bibehålls fastighetens originalutseende samtidigt som vi sparar på miljö och naturens resurser.

  Balkonger

  Hur mår balkongerna i er bostadsrättsförening? Eller hur är skicket på loftgångarna i företagets fastighet? Det är enkelt att förstå att det finns stora risker med en balkong som är i dåligt skick. Både för personen som står på balkongen och den som vistas under den. Balkongens hållfasthet påverkas av rost och frostsprängning. Vatten letar sig in i betongplattan, ofta via armeringsjärnen och bryter upp betongen inifrån.

  Kontakta oss om du vill få koll på hur er fasad mår.

  Fyll i formuläret på den här sidan, eller ring oss på 031-83 06 45

  Boka gratis fasadkoll

  Fyll i kontaktformuläret nedan så kontaktar vi dig för att boka första besöket.