Vackra fönster på Nordhemsgatan

Vårda era fönster

Alla fönster behöver inte bytas, de kan renoveras istället. Hantverksmässiga fönster är byggda för att hålla länge med rätt underhåll. Det är en god investering för framtiden.

7 juli 2020 •

Oavsett vilken sorts fönster som sitter i fastigheten, och oavsett när de sattes in är det viktigt att vara uppmärksam på tidiga tecken på underhållsbehov. Bara för att ett fönster är gammalt betyder det inte att det är dåligt. Tvärtom. Många äldre fönster kan vara i mycket gott skick – men de behöver vårdas. Ett äldre fönster har givetvis blivit utsatt för et naturligt slitage under längre tid, men eftersom äldre fönster ofta är tillverkade med bättre virke och material är de ofta mer hållbara. Ett nyare fönster, från till exempel 80-talet, kan vara i sämre skick än ett som är 100 år gammalt. Men om du håller koll och inspekterar fönstren regelbundet kan du upptäcka skavanker i tid vilket gör att renoveringar blir mindre kostsamma och tidskrävande.

Fönster med bågar av trä går oftast att renovera. Om de istället är gjorda av plast, metall eller aluminium är renoveringsmöjligheterna annorlunda, och fönstren kan istället behöva bytas ut. Dock mår alla fönster bra av att hållas efter och skötas om.

Tecken på att underhåll behövs

  • Kitt som släpper från glas och fönsterbågar. Ofta kan det räcka att komplettera kittet och bättringsmåla.
  • Imma eller fukt mellan glasen. Detta innebär ofta att något är fel med cirkulationen mellan glasen. På aluminiumfönster av två- eller treglastyp, som ofta är gasfyllda och alltså ska vara täta, kan det betyda att något är trasigt och luft kommer in. På äldre tvåglasfönster skall luft cirkulera mellan fönstren. Då betyder imma att luften inte kan röra sig fritt.
  • Imma på insidan av fönster, det tyder ofta på problem med ventilation i huset.
  • Färg som släpper från träet. Tecken på att underhållsmålning behövs, men kan också bero på eller medföra fuktproblem.
  • Plastfärg. Byt till en miljövänlig och mer vårdande färg. Plastfärgen andas inte och riskerar att stänga inne fukt i trä.
  • Röta i karmar eller fönsterbågar uppkommer när fukt eller vatten tränger igenom byggnadens klimatskydd men inte hinner  torka eller dunsta i samma utsträckning. Det kan bero på att fönster eller fasad har renoveringsbehov, men kan också komma sig av fel i konstruktion av över- och underbleck. Det går ofta att renovera även illa åtgångna fönster – rötskadade delar kan bytas och fel och brister åtgärdas. Med olja och rätt färg ser de sedan som nya ut. Äldre träfönster är ofta tillverkade av material med hög kvalitet. De är ofta värda att bevara och är konstruerade på ett sätt som tillåter reparationer.

Vi rekommenderar varmt Kålltorps Glasmästeri för fönsterrenoveringar och andra snickeriarbeten. Vill du ha hjälp med att inspektera din fasad? Hör av dig till oss, vår tjänst Fasadkollen är kostnadsfri.

Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!

[et_social_share]