Unik mosaik på Kaserntorget

1956 uppfördes det tidstypiska bygget på hörnet mellan Kaserntorget och Kungsgatan. Nu har OA Tobiason fått uppdraget att renovera fasaden. Det är en unik byggnad med stora fält av lilamelerad mosaik under varje fönster.

7 juni 2019 •

Den lila mosaiken ger ett alldeles särskilt utseende på fasaden som sticker ut bland de andra. Just mosaik var ett nytt och välkommet tillskott bland beklädnadsmaterial på 50-talet och fastigheten på Kaserntorget 1 är samtida med exempelvis Valhallabadet i Göteborg.

Bevarar originalutseende

I vår renovering kommer vi ta bort fasaden hela vägen in till bjälklaget. Där lagar vi fasaden och börjar sedan återställa den igen. Vi bygger ut till rätt nivå och sätter mosaik. Den gamla mosaiken ersätts med ny, men originalutseendet bevaras.

Dessutom ser vi över resterande fasad som består av skivor av natursten. Skivorna är 4 cm tjocka och beroende på skick behöver de lagas, bytas eller rustas upp.

Anpassar efter flanörer och trafik

Kaserntorget 1 ligger i centrala Göteborg och är placerat på ett sätt som gör att det är både shoppingsugna och turister, personer som ska veckohandla eller skynda till träning som rör sig på gatorna kring fastigheten. Det är flanörer, cyklister, mopeder och tung trafik som passerar. Det är förhållanden vi är vana vid. Vi anpassar oss givetvis efter detta och får vårt arbete och leveranser att flyta på så smidigt som möjligt för alla inblandade.

Arbetet med Kaserntorget 1 är gjort i två etapper och färdigställs under sommaren 2019.

Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!

[et_social_share]

Relaterade projekt