NK-huset – förstklassigt även på utsidan

En av Göteborgs mest välkända gallerior får sin fasad lagad och målad.
NK-huset i Göteborg består av flera huskroppar som tillsammans utgör gallerian. En del är huvudentrén på Östra hamngatan som byggdes om när gallerian öppnade 1971 och består av de tidstypiska mörka prefabmodulerna. Men den del som vi på OA Tobiason restaurerar är fasaden runt den andra entrén på det trånga shoppingstråket Fredsgatan. Huset har en gul tunnputsfasad som ska lagas och målas.

Öppet som vanligt

Att vi renoverar fasaden förhindrar givetvis inte att butikerna fortsätter att hålla öppet. Verksamheten fortsätter som vanligt. Eftersom det är väldigt mycket folk i genomströmning, både till NK och till kringliggande butiker och kaféer, lägger vi stor vikt vid att planera arbetsgången, leveranser och transporter så effektivt som möjligt. Vi har stor erfarenhet av att arbeta både centralt och i butiksmiljöer och kan därför se till att arbetet går både smidigt och säkert till.

Aluminium för säkerheten

En annan viktig aspekt är säkerheten. Vi klär oftast in våra byggnadsställningar i plast, men den här gången har vi skivor av aluminium. De fungerar som skydd både för verksamheterna innanför väggarna och för de som promenerar nedanför på gatan. Dessutom blir det svalare än plast för oss som arbetar vilket kan passa bra eftersom projektet pågår på sommaren.

Takfönster ingår i renoveringen

Utöver upprustning av putsfasaden kommer Kålltorps Glasmästeri att renovera de fönster med träkarmar som sitter i taket. De syns inte från gatan utan vetter snett mot himlen.

Hela arbetet ska vara klart i början av juni 2019.