Renovera fönster i bostadsrättsförening

Fönster ger fasaden karaktär och kan vara fantastiskt vackra – men fönster ska också vara funktionella. Ett fönster kan sänka månadskostnader för uppvärmning och ventilation, ge dig en skönare nattsömn genom att sänka bullret från gatan och dessutom ge dig bättre inomhusklimat.

7 juli 2020 •

Gå varsamt fram

Fönster bör hanteras varsamt, med respekt för ålder och skick. Vid fönsterrenovering, restaurering och byten borde det vara en självklarhet att ta hänsyn till husets karaktär och kulturhistoria. 
Med rätt sorts fönster som matchar byggnadsstilen på huset kan en bostadsrättsförening öka hela värdet på fastigheten. BRF:en kan få en vackrare fasad som lockar fler till visningar, kostnaderna för uppvärmning kan minska och de boende får trygga, funktionella och väl fungerande fönsterlösningar i sina bostäder.

Byta eller renovera

Varje fönster är unikt, särskilt i äldre hus. I Sverige blåstes allt fönsterglas för hand ända fram till 1930-talet, då maskintillverkning började ta över. Då var det fortfarande trä i bågarna, och fram till 60-talet var grundmaterialet ofta väldigt bra och hållbart. Efter det började det oftare användas trä av sämre kvalitet och fönster massproduceras. De senaste decennierna har många fönster tillverkats med plast, metall och aluminium i bågar och karmar. Huruvida fönster behöver bytas eller kan renoveras beror från fall till fall och kan avgöras vid en inspektion.

Håll fönstren rena

Ett grundläggande sätt att ta hand om sina fönster är att hålla dem rena. Tvätta fönstren ett par gånger om året. Använd rena verktyg, ljummet vatten och lite diskmedel.
Underhåll och renovering kan till exempel innebära borttagning av kitt och färg, glasbyten, tätning, spröjs, lagning och målning av trä. Delar av fönster kan behöva tillverkas på nytt för att laga ett fönster i dåligt skick.
Men hur ska vi göra om vi vill behålla mina vackra, gamla originalfönster men samtidigt vill sänka bullernivån från gatan och sänka våra uppvärmningskostnader? Går det att lösa? Ja, absolut. Det går att behålla det gamla utseendet, men modernisera funktionaliteten.

Ljudisolering och energibesparing

Äldre byggnader är inte konstruerade för att isolera mot dagens ljudnivåer, och inte heller för  motsvara dagens krav på inomhusklimat och energibesparing. Ett fönsters isolerande egenskaper avhängiga glasens tjocklek, avståndet mellan glasen och hur täta fönster och karmar är. Vi kan till exempel installera energibesparande och ljudabsorberande glas i befintliga fönster och täta dem på ett bättre sätt, och på så sätt behålla fönster som av olika anledningar är värda att bevara.

Renovera ett provfönster

Vi samarbetar ofta med vårt systerföretag Kålltorps Glasmästeri när vi ska renovera eller byta fönster i en fastighet. eftersom det kan vara ett stort beslut att genomföra en fönsterrenovering erbjuder Kålltorps Glasmästeri provfönster. Då tar de med sig ett av era fönster, renoverar det och monterar tillbaka det på sin plats. Då kan ni kan uppleva skillnaden, få en känsla för hur det skulle se ut och för att ni ska kunna se och ta på ett färdigt resultat innan ni bestämmer hur ni vill göra med resten av fastigheten Ni kan ta ett välgrundat beslut som känns tryggt för alla i föreningen.

Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!

[et_social_share]