När behöver din BRF bygglov?

Byta fönster, måla om eller renovera fasaden? Det finns tillfällen när en bostadsrättsförening behöver bygglov, och det finns andra situationer när det inte behövs. Tumregeln är enkel: kommer utseendet att förändras? Ja, då krävs bygglov.

2 juli 2020 •

Det är inte bara när det är ny fastighet ska byggas som det behövs bygglov, det krävs även vid tillbyggnader, förändringar och vid vissa sorters underhåll. Om arbetet som ska utföras kommer att förändra utseendet på fastigheten krävs bygglov.

Inget bygglov vid fasadrenovering – vanligtvis

En renovering återställer en fasad, men det förändrar inte utseendet. Därför behöver en bostadsrättsförening rent generellt inte ansöka om bygglov för en fasadrenovering. Om föreningen istället ska måla om, oftast ett betydligt mindre jobb än en fasadrenovering, kan det däremot behövas bygglov. Om färgen på fasaden ska ändras, från till exempel blå till brun, innebär det en utseendeförändring vilket i sin tur betyder att bygglov krävs.

Förändra utseende med fönster och balkong

Det är samma sak ifall en BRF ska skaffa balkonger på en fasad där det inte sitter några sedan tidigare, eller om föreningen ska sätta in nya fönster eller takkupor. Det gäller även om materialet på fasaden ska bytas, från till exempel puts till trä, vilket betyder att fasadsystemet förändras.

Om en bostadsrättsförening vill bygga en carport eller kanske ett tak över innergården krävs också bygglov. Även murar och plank kan behöva bygglov.

Kom ihåg att om ni får bygglov behöver föreningen påbörja bygget inom två år, och ha färdigställt det högst fem år efter att bygglovet utfärdades. Ni ansöker om bygglov hos er kommun.

Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!

[et_social_share]