Korsgatan 3 får ny takfot

På Korsgatan 3 har O.A. Tobiason renoverat stenhusets takfot. Arbetet innebar att först riva 1,5 meter ner på fasaden, ett arbete som faktiskt underlättades av formen på taket eftersom det finns en tillbyggnad där.

26 mars 2019 •

Takfoten på dessa hus går utåt vilket innebär att vi murar i etapper och bygger oss utåt med tegel. Det kan låta riskfyllt, men eftersom tegelstenarna låser varandra kommer de ingenstans.
För att få ett enhetligt utseende skapar vi en mall som vi drar längs med bruket för att skapa rätt profil.

Kronans Apotek

På den här adressen låg ursprungligen anrika Kronans Apotek, vilket grundades redan i slutet av 1600-talet. Gatan ligger i kvarteret Kommerserådet som var fullt av liv. Men efter att Göteborg upprepade gånger härjats av väldiga och förödande bränder under 1700-talet beslutades det 1803 att husen innanför vallgraven endast fick byggas med sten, inte trä.
Korsgatan 3 var från början ett trevåningshus, men idag finns fyra våningar vilket syns tydligast på innergården. På gamla ritningar kan man även se att apotekaren Hans Jacob Cavallin, som ägde Kronans Apotek 1810 – 1838, förändrat huset redan på 1800-talet och satt in större fönster på det som då var den översta våningen. I Göteborgs stadsmuseums arkiv finns gamla ritningar kvar sedan Cavallins renovering, de ritningarna är daterade till 1864.

Renovera i extrema väder

Renoveringen som O.A. Tobiason genomförde på Korsgatan 3 tog nästan ett helt år, och uppe på taket kan vädrets påverkan bli extra tydlig.
När det är kallare än 5 grader torkar inte bruket. Då får vi bygga in oss i mindre sektioner och värma upp miljön med elfläktar. Desto svårare är det när det blir varmt, och sommaren 2018 var exceptionellt het. I motsats till vintern gör sommarvärmen att bruket torkar för fort. Det går att avhjälpa genom att spruta stora mängder vatten, men ett än större problem är de extrema temperaturer som blir bakom plasten på byggnadsställningarna. Det kunde bli 45–50 grader och då skickas arbetarna hem.

Förutom att renovera takfoten har vi även sett över resterande fasad, genomfört lagningar samt målat i ursprungsfärg.
Arbetet var klart vintern 2019. Vi har stor erfarenhet av fasadrenoveringar av olika slag, läs mer om våra projekt här.

Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!

[et_social_share]

Relaterade projekt

Innergårdsrenovering på Södra Hamngatan

På Södra Hamngatan 19–23 genomför vi renovering av fasaderna på tre innergårdar. Det är både putsade väggar och fasader med gult tegel som renoveras.

Läs mer »

Tegel- och betongrenovering i Olskroken

På Mäster Johansgatan 15 i Olskroken har vi genomfört tegelrenovering, total omfogning och renovering av balkong- och loftgångsplattor.

Läs mer »

Två grannfasader på samma gång: Nordhemsgatan 44 A & B

Två sekelskiftsfasader i Linnéstaden har fått ett lyft. Trots att de skiljer sig åt i utseende ingick de i samma uppdrag tack vare att de har samma fastighetsägare.

Läs mer »