Om oss

Gustav Antonsson

Gustav Antonsson

1912 lade slaktaren Gustav Antonsson grunden till vårt familjeföretag under namnet Byggmästar Gust. Antonsson. Gustav hade byggt ett hem åt sig och sin familj i Skår i Örgryte. När huset var färdigt fick han frågan om han ville sälja det, vilket han gjorde. Efter det tredje huset sade hans hustru stopp, här skall vi bo själva. Vid det laget hade slaktaren Gustav fått blodad tand – det var helt enkelt roligare att bygga hus. På 70-talet förvärvade Familjen Antonsson Byggnadsfirman O.A. Tobiason AB, en verksamhet startad av byggmästare Oskar Albert Tobiason 1907. Byggmästar Gustaf Antonsson AB blev då istället ett fastighetsbolag för allt vad bolaget hade byggt i eget namn i Örgryte.

Idag, mer än 110 år senare, är Byggnadsfirman O.A. Tobiason AB ett vitalt och modernt företag som kombinerar gammal tillförlitlig kunskap med nya arbetssätt. Vi är stolta över vår företagsstruktur som sätter riktiga hantverkare och hantverkskunnandet främst. Vår vision och dagliga strävan är att förbli branschens mest kunniga företag, som kombinerar beprövad byggnadsteknik med modern kunskap och har ambitionen att bli Sveriges mest uppskattade arbetsgivare för de yrkesgrupper vi efterfrågar.

Att tänka nytt i bygg­branschen

Under de senaste åren har vi arbetat fram en platt organisationsstruktur som är unik för ett företag av vår storlek i byggbranschen. Vi tror att branschens traditionella hierarki, där mycket ofta är "någon annans" ansvar, leder till ineffektivt arbete och ett sämre resultat för kunden. Det är också svårare att förmedla kunskap i en strikt hierarki och speciellt unga hantverkare lär sig oftare att "bara följa order" snarare än att göra sitt absolut bästa och lära sig nya färdigheter.

Stuckatur

Eget gjuteri

För stuckaturer, ornament och dekorations­detaljer har vi eget gjuteri.

Vår lösning på det här problemet blev att föra ledningen närmare verksamheten ute i projekten. Vår ledning, vår administrativa personal, och inte minst våra projektledare spenderar mycket tid ute i fält. Projektledarna möter både arbetsledare, hantverkare och kunden på arbetsplatsen och är alltid nära varje process och situation under projektets gång. Arbetsledare och projektledare arbetar tätt som ett par och löser vardagliga problem tillsammans med hantverkarna.

Vi tog också ett nytt grepp i synsättet på hantverkarna, vår viktigaste resurs. Vi växlade upp vår rekrytering i jakt på branschens bästa hantverkare, och sedan bestämde vi oss helt enkelt för att lita på dem.

På O.A. Tobiason har varje hantverkare friheten att tillsammans med arbetsledare och projektledare bestämma bästa möjliga lösning för sina uppgifter. Med en plattare organisation har det varit enklare för oss att kommunicera ansvar hela vägen ut till varje hantverkare. När både arbetsledare och projektledare är på plats får varje person stå för resultatet av sitt arbete. Detta blev vår lösning på frihet under ansvar i praktiken.

Vi växer snabbt och hos oss finns det utrymme att växa. Hos oss har varje anställd möjlighet att utvecklas och gå vidare till nya utmaningar inom företaget. Vi vet att den praktiska erfarenhet som hantverkare besitter är en ovärderlig tillgång i rollen som arbetsledare eller projektledare.

Resultatet av vår filosofi har blivit en organisation som lär sig mycket snabbare, levererar exceptionellt hantverk till kunderna, och ett stort gäng glada hantverkare som älskar sina jobb och stannar länge.

Gamla traditioner, ny teknik

Idag består huvuddelen av O.A. Tobiasons verksamhet av renovering, om- och tillbyggnad. Vi har gjort en medveten satsning på att bli branschens mest kunniga företag. Vi har nära samarbete med underleverantörer och materialspecialister. I renovering och restaurering av gamla byggnader är vår målsättning att varje detalj skall se ut precis som när fastigheten var nybyggd. Då gäller det att ha koll på brukskomposition, skillnader mellan gammalt och nytt vad gäller både material och teknik.

Vi har ett eget gjuteri där vi renoverar och nyproducerar alla typer av ornament och stuckaturer. För oss hör det till vardagen att plocka isär en gammal konstruktion, göra en grundlig analys och på så sätt lära oss svunna tiders byggtekniker. Vi kompletterar med modern teknik för att skapa tidsenligt hantverk med moderna material.

Med långvarig personal och bra rutiner bevarar vi all kunskap och tar erfarenheter med oss in i nya projekt. Vi är unikt rustade att göra om- och tillbyggnad av gamla byggnader, där det är viktigt att bevara karaktäristiska drag och historiskt viktiga element. Det gäller allt från enklare tillbyggnad hela vägen till nybyggnation i historiskt tidsenliga stilar.

O.A Tobiason har två systerföretag, Kålltorps Glasmästeri och Skadex – experter på sanering och återställning.