Zlatan Kuzelj

Zlatan är arbetsledare för ett murarteam. Han kommer ursprungligen från Bosnien, där han började som murare i kusinens företag som 16-åring. Han har arbetat med mureri sedan dess, förutom när kriget pågick i hans hemland och när han först kom till Sverige, då han under några år jobbade på fabrik.

– Det är bättre väder i Bosnien, där finns fler kalkfasader och det är vanligare med putsade väggar inomhus.

I övrigt är det inte så mycket som skiljer sig åt om man jämför muraryrket i Sverige och Bosnien.

– Jag började arbeta som murare på Tobiasons 2002. Idag är jag arbetsledare och tar hand om bygget, ser till att jobbet flyter på och delar ut uppgifter till murarna. Men jag är också själv ute på ställningarna och jobbar med mureri. Just nu arbetar jag med ett sekelskifteshus på Avenyn, där vi är på gång att färdigställa den ena fasaden.

Han gillar allra mest att jobba med den här typen av byggnader. Huset har en slätputsad fasad och en mängd ornament som blommor och andra detaljer som kräver stor precision.

– Jag trivs jättebra på Tobiason, jag har jobbat här länge och har valt att stanna. Det är alltid god stämning bland kollegorna.

Den största utmaningen är när det uppstår tidspress. Ibland kan väder eller andra omständigheter hindra murarna från att utföra vissa arbetsmoment. Det går till exempel inte att måla om det är för kallt ute, eftersom färgen fryser.

Zlatan berättar om det första bygget han jobbade på.

– Jag hade inga papper från mitt hemland på att jag kunde mura, så jag fick provjobba och genomgå en så kallad validering. Jag blev tilldelad både teoretiska och praktiska uppgifter för att visa vad jag kunde.

Projektet innehöll en rad olika moment, bland annat arbete med tegel, slätputs och ornamentik. När Zlatan jobbade sin sista dag på valideringsuppdraget kom företagets VD förbi.

– När han skulle gå därifrån sa han till mig ”Hejdå, vi ses på måndag!”. Jag skulle ju egentligen sluta när valideringen var över, men det var hans sätt att berätta att jag erbjöds fast arbete.

– Det verktyg jag gillar bäst en liten, enkel, strukturslev. Den funkar fint för detaljer, man kommer åt bra.

Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!

[et_social_share]