Hampus Letbäck

Hampus har nästan vuxit upp på OA Tobiason. Han började sommarjobba som 14-åring, då assisterade han sin pappa som arbetade som murare. Han fortsatte att jobba på företaget varje sommar tills han blev 20 år, och 2005 började han en fast anställning. Som anställd började han som murare, sedan arbetsledare, och idag arbetar han som projektledare.

31 januari 2005 •

– Jag har lång erfarenhet av byggbranschen, men ingen formell utbildning. Jag har lärt mig mycket genom att göra saker, man tar med sig kunskap från tidigare jobb till den nya rollen. Det är en stor fördel att ha praktisk erfarenhet när man planerar projekten.

Som projektledare är Hampus beställarens första kontakt och har ett övergripande ansvar över projekt. Arbetsuppgifterna är varierande, hälften av tiden är han ute på arbetsplatser och jobbar med teamet, och resten av tiden på kontoret med pappersarbete som tidplaner, budget och annat.

– Tillsammans med arbetsledaren planerar jag projekten löpande, och jag jobbar alltid med flera projekt parallellt.  För tillfället löper sju stycken på samtidigt. Till exempel jobbar vi med ett projekt där vi återställer en magnifik sekelskiftesfastighet på Avenyn till originalskick. I ett annat projekt byter vi ut tegel och fönster i ett modernare hus.

Projekten kan alltså vara väldigt olika. Hampus minns särskilt ett annat restaureringsjobb på Avenyn

– Då var jag arbetsledare och rekonstruerade själv många detaljer och ornament.

Det är byggnader med många detaljer i fasaden, vackert tegel och unika lösningar som han tycker allra roligast att jobba med, då behöver man ofta använda traditionella hantverksmässiga tekniker för att lyckas. Hampus kallar det hantverkskonst.

– Jag gillar mitt jobb allra mest när jag är ute på jobb och ställs inför problem och utmaningar som vi hittar lyckade lösningar till. Det är både kreativt och roligt.

Det mest utmanande är själva planeringen, att hela tiden både ha koll på att allt flyter på som det ska, och samtidigt blicka framåt och förutse vad som kommer härnäst.

– Det är många verktyg jag skulle ha svårt att klara mig utan, men viktigast är telefonen – utan den skulle mina dagar bli väldigt långa.

Träffa fler medarbetare

Klicka på en knapp nedan och dela sidan med vänner och bekanta!

[et_social_share]